2014-12-23

Festive Friends












Dan' före dopparedan' - and I'm not really feeling it.
Att julafton startar om ett par timmar har nästan gått mig förbi. Beror det på plusgraderna? Att jag jobbar hela morgondagen? Eller att Samuel Adams Winter Lager inte finns på det lokala Systembolaget i år? Oavsett orsak tipsar köket om en hastig uppesittardrink för den som inte hittat stämningen eller bara känner sig sjuk stressad så här i slutfixet.
Becherovka är bittern som smakar pepparkaka. Mitt första möte med den tjeckiska kultdrycken, när jag var ungefär 20 år, var en total katastrof som jag inte tänker gå in närmare på. Men nu är allt förlåtet och med Festive Friends parar vi ihop Becherovka med en lika del ägglikör. Summan blir ett slags eggnog-på-låtsas som är liten och söt, krämig och kryddig - och smakar mycket jul. Precis vad som behövs just nu.
Nu går jag och drar täcket över huvudet och hoppas på att vakna i den värsta Disneypastisch av holiday spirit. Vare sig känslan infinner sig eller ej så vill jag önska dig som läser detta en utomordentligt härlig julhelg.


Festive Friends

4 cl Becherovka
4 cl Advocaat
1½ tsk sirap
2 stänk Angostura Bitters

Skaka med is och sila upp i ett kylt cocktailglas.

(Eget recept.)


2014-12-21

Tiki Holiday Countdown: The Gloegg


















Sist ut i årets Tiki Holiday Countdown är min egen mash-up av tikifeeling och traditionellt nordligt julfirande. Vanlig glögg var utgångspunkten. Eller snarare: Hur skulle glögg smaka om glögg var en tikidrink? Och ur den frågeställningen föds The Gloegg.
Tanken är alltså inte att efterapa riktig glögg. Ingen ska dricka drinken och tänka Mmm, iskall skakad glögg... Det är en romdrink som står på egna ben, även om den råkar ha en fot på valfri söderhavsö och den andra stadigt förankrad i det svenska vardagsrummet.
Vi har våra julkryddor, men det ska till något mer för att skruva till drinken. Något som blir den felande länken mellan tiki och svenssonjul. Tranbär, någon?
Tranbär förknippas gärna med ljus sprit och allra mest vodkadrinkar. För att passa in i en djup bas av mörk rom kommer vi använda torkade bär och koka en syrup. Tranbären får fint sällskap av bittra pomeransskal som ger lite schysst klös. Så fram med kastrullerna!
Tranbär- och pomenranssyrup

2 dl vatten
2 dl socker
1 dl torkade tranbär
4 torkade pomeransskal

Hacka tranbären grovt och blanda med övriga ingredienser i en kastrull. Koka upp under omrörning tills sockret löst sig. Låt svalna under lock och ställ i kylskåp över natten. Sila genom en finmaskig sil. Tryck lätt på massan med en sked för att få ut så mycket vätska som möjligt. Häll upp lagen i en ren glasburk och förvara i kylskåp i ca 2 veckor.

Det var den jobbiga biten. Härifrån är den tjusigt röda drinken är barnlek att göra. Den ska inte ens garneras. Och på det eleganta sättet markeras fjärde advent och slutet på Tiki Holiday Countdown för den här gången.


The Gloegg

6 cl Flor de Caña 4 Year
2½ cl tranbär- och pomeranssyrup
2 cl portvin
2 cl limejuice
2 cl vit grapefruktjuice
1 tsk kanelsyrup
1 tsk pimento dram
3 stänk Peychaud's Bitters

Skaka allt med krossad is och dubbelsila ner i ett kylt cocktailglas. 

(Eget recept.)


2014-12-18

Tiki Holiday Countdown: Turkey Legs

















Vi är på banan igen! Och den som påstår att det var tredje advent för flera dagar sedan får en smäll.
Dom senaste Holiday Countdown-drinkarna har handlat mycket om rom, men alldeles för lite om tiki. Med Turkey Legs gör vi om och gör rätt. Här hittar man bara två centiliter rom och ändå är glaset fullt av tikiestetik. Den mustiga Cruzan Black Strap, kryddpepparlikör och några rejäla stänk aromatiska bitters gör Turkey Legs till en djup och intensiv longdrink packad med smaker som hör säsongen till. Och det behöver i varje fall jag som inte riktigt känner att det är julafton om mindre än en vecka.
Ingredienserna kan verka lite obskyra, men det kompenserar Turkey Legs med att vara en drink som är simpel i uppbyggnad. Det behövs inte mer utrustning än ett glas och en lång sked att röra med. Dessutom är måtten enkla och kan blandas som en större sats om man har många gäster.
Angående kopplingen till kalkoner: Jag har ingen aning.


Turkey Legs

4  cl brandy
3 cl pimento dram
2 cl Cruzan Black Strap
2 cl limejuice
2 cl honungslag
4 stänk Peychaud's Bitters

Blanda allt utom bitters i ett collinsglas. Fyll upp med krossad is och rör om kraftigt tills frost bildats utanpå glaset. Toppa med Peychaud's Bitters och garnera med mynta.

(Recept från New York Times Cooking.)


2014-12-15

Saffron Sour



Söndagens cocktail för vår Tiki Holiday Countdown blev inte av. Det är inte så att den helt uteblir, men den är lite försenad. Jag önskar jag kunde skylla på julstress och storslagna paketinslagningar som upptar all tid, men faktum är att det bara handlar om dålig planering. Och med den klena ursäkten skakar vi upp en julparfymerad bitterdrink som pausmusik!

Saffranssyrup

1 dl socker
1 dl vatten
en nypa saffran

Koka upp samtliga ingredienser under omrörning tills sockret löst sig. Ta bort från värmen och låt svalna under lock. Låt sockerlagen dra i kylskåp under natten. Sila och häll upp i en ren glasburk. Förvara kallt i ca 2 veckor.



Saffron Sour

6 cl Fernet Branca
3 cl saffranssyrup
3 cl limejuice
2 cl äggvita

Skaka första allt utan is för att bygga upp ett skum och sedan som vanligt med is. Dubbelsila ner i ett kylt cocktailglas.

(Recept från Imbibe Unfiltered.)

2014-12-07

Tiki Holiday Countdown: Captain's Black Snowball

















Det finns mycket som talar emot Captain's Black Snowball. Namnet är gräsligt, receptet känns inte så lite sponsrat av Captain Morgan och hela groggen är ju en estetisk katastrof. Men om vi ruckar på våra pretentioner för ett ögonblick, och kan tänka oss att blanda något som bara är enkelt och folkligt, så kommer vi att upptäcka att det faktiskt inte är så illa... Det är till och med ganska gott.
Tanken att blanda rom med julmust är egentligen inte vildare än att dricka en Cuba Libre. Men att toppa det med en rejäl klick grädde...? Saffransgrädden har säkert inte tillkommit genom noggranna mixologiska avvägningar, utan snarare för att visa att det är jul all over the place. Ändå blir inte slutresultatet desperat, utan smakar riktigt fint när grädden börjat sjunka ner i drinken.
Saffransgrädden kräver inget eget recept. Tillsätt bara önskad mängd saffran i vispgrädde. Sockra lätt, vispa löst och ha en fortsatt trevlig andra advent.


Captain's Black Snowball

4-6 cl Captain Morgan Black Spiced
Julmust
Saffransgrädde

Blanda rom med iskuber i ett dubbelt rocksglas. Fyll upp med julmust och toppa med ett lager saffransgrädde.

(Recept från Romrom.)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...