2015-07-27

MxMo XCIX: Ice, Ice, Baby // Gunroom Swizzle



Mixology Monday is upon us again and this time it's about ice in all shapes and sizes. The event is hosted by the Muse of Doom and the Feu de Vie blog. Head over there to read the announcement post. Also, thanks to Frederic of Cocktail Virgin Slut for keeping the monthly cocktail party going. So here's my contribution, without Navy Grog style cones or fancy sculptures - just some accidentally large pieces of ice.

Being only a hobbyist, I make drinks for myself, my partner and some occasional guests, and I am perfectly happy with using inexpensive hand-cranked ice crushers for that purpose. However, they tend to break every half year or so. The last one "lost a tooth" a few weeks ago, resulting in poorly cracked ice that actually looked really nice and rustic, especially in flared glasses.
And with primitive ice comes a primitive drink. The Gunroom Swizzle is based on the classic 151 Swizzle. I'm not sure if Renbjer & Magnusson's Gunroom Navy Rum is available outside of Scandinavia, though. It's an intense 65% ABV blend of Caribbean rums, reminiscent of a higher proof Smith & Cross. It's a mouthful of firecackers, yet somehow pleasant in all its roughness. And it makes great cocktails.
Despite the lower proof, the Gunroom Swizzle has more modifiers than its 151 ancestor. This makes the drink more refreshing and smoother (although the burn is still there). The coconut sugar also brings some caramel notes that the rum is lacking.
And oh, THE ICE...! Use regular finely crushed ice for swizzling, then fill up with the larger pieces. It will look great.


Gunroom Swizzle

1½ oz. Gunroom Navy Rum
½ oz. lime juice
½ oz. white grapefruit juice
½ oz. cinnamon syrup
¼ oz. coconut sugar syrup
6 drops Pernod
1 dash Angostura Bitters
freshly grated nutmeg

Combine everything (except nutmeg) in a tall, flared glass filled ¾ with crushed ice. Swizzle until frost appears on the outside of the glass. Fill with coarsely cracked ice and powder with nutmeg to taste. Garnish with a cinnamon stick.

2015-07-20

Puffer Fish



För någon vecka sen fick jag hem den nya boken Tiki Drinks av paret bakom Modern Tiki. Istället för att vara ännu en round-up av inte alltid genomförbara Beachcomberdrinkar och andra mid century-original (även om några stycken finns där) så är boken främst samling helt färska recept som är enkla att följa och med ingredienser som vem som helst kan komma över - utan att drinken som hantverk går förlorad. Jag kan visserligen tycka att många av recepten verkar för söta, men det har med min personliga smak att göra. Boken är full färgglada bilder, klatschiga namn och osnobbig känsla. Tiki Drinks inspirerar.
Första drinken att prova var Puffer Fish, mest för namnets skull och för att det typ är ett år sedan jag drack något med ginger beer. Och jag gillar den. Kombinationen av kryddor och rom har vi druckit hur många gånger som helt, men det är alltid uppfriskande att se hur den kan varieras in i oändlighet.
Jag kommer ha mycket kul med den här receptsamligen om jag skär ner på sockret lite.


Puffer Fish

6 cl guldrom (Appleton V/X här)
½ msk mörk jamaicansk rom 
1½ cl limejuice
1½ cl pimento dram
½ msk sockerlag
6 cl kyld ginger beer

Skaka allt, utom ginger beer, med is och sila över krossad is i ett dubbelt rocksglas. Toppa med ginger beer.

(Recept från Tiki Drinks, Nicole Weston & Robert Sharp, 2015.)







2015-07-12

Arawak Cocktail



Tema: Nödlösningar.
Enligt receptet på Gary Regans bourbon-forward Arawak Cocktail (från Beachbum Berry Remixed) ska den blandas på tamarindjuice och det påpekas det att tamarindjuice är lite omöjligt att komma över om man råkar bo utanför det tropiska bältet. Som substitut föreslås Focos tamarindnektar.
När man väljer nektar framför juice får man alltid mer socker och mindre frukt. Att ersätta ¼ oz juice med ¼ oz tamarindnektar gav alltså inte mycket fjutt i mixen. Jag ökade måttet till två centiliter och fick en intressant smak, men också en mycket sötare drink än tänkt. Enkel matematik.
På det tredje försöket cyklade jag tillbaka till thaishoppen där jag hittade nektarn och köpte en burk tamarindpasta avsedd för matlagning. Det såg inte fräscht ut att vända ner en halv matsked i shakern, men visst gav det mer punch i den färdiga drinken - i ungefär fem minuter innan hela sörjan började separera sig på ett mycket oaptitligt vis.
I slutändan blir mitt förslag; Åk på en söndagsutflykt till Trinidad & Tobago istället för Ingelsta Shopping och införskaffa lite purfärsk tamarindjuice eller - för en mer realiserbar Arawak Cocktail - kör på två centiliter nektar.


Arawak Cocktail

6 cl bourbon
2 cl tamarindnektar
1½ cl torr vermouth
½ msk ananasjuice
1 stänk Angostura Bitters

Skaka med is och sila upp i ett kylt cocktailglas. Garnera med ananas.

(Recept från Beachbum Berry Remixed, Jeff Berry, 2009)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...