2015-12-30

Royal Tahitian



Vi börjar med det allra viktigaste. Årets album 2015:

1. Art Angels - Grimes
2. Garden of Delete - Oneohtrix Point Never
3. Honeymoon - Lana Del Rey

Och nu det näst viktigaste: Nyårsdrinken. Jag skulle kunna kalla den Sparkling White Mai Tai, men jag vill unvika rasande tikifiler och döper den till Royal Tahitian istället. Men om man kan sin Mai Tai så känner man igen smakprofilen, även om den är mycket lättare än tikidrinken av tikidrinkar.
Verkar proportionerna fel? Eftersom att vi använder klara spriter (tillsammans med ett torrt mousserande vin, dessutom) tappar man en hel del naturlig romsötma och vinner på att maxa sockersidan för en rundare karaktär. Och det är ju faktiskt fest, eller hur? LCHF kan vänta till årsskiftet.
Kitchen Shamanism tackar för ett bra 2015. På riktigt.


Royal Tahitian

3 cl Tiki Lovers White Rum
2 cl vit rhum agricole
2 cl limejuice
2 cl triple sec
2 cl orgeat
2 cl sockerlag
4 cl torrt mousserande vin

Skaka allt utom vinet med is och sila över krossad is i ett dubbelt rocksglas. Toppa med cava, prosecco, you name it. Gott nytt år!

(Eget recept.)

2015-12-23

The Christmas Tree Ship



Om inte ens en timma är det jul. Det är helt sjukt. Jag tycker jag precis tog fram pyntkartongerna och snart är det över. Men det är bra julår. Trots att det är varmare än vår senaste midsommarafton, och att jag knappt kommer ihåg hur en snöflinga ser ut, har jag mer julfeeling än på flera år.
Vi ska ha en uppesittardrink och uppesittardrinkar ska vara snabba och enkla. The Christmas Tree Ship är en rum old fahioned som uppfyller dom kraven om vi kan ha överseende med en utlandsbeställning för rätt bitters.
En barbadosrom passar bra här. Det är så kraftig sötma i lönnsirap att det behövs en lite spritigare rom för att resultatet inte ska bli sliskigt. Men bästa i den här drinken är ändå det vackra mötet mellan hasselnöt och saffran som omfamnar rommen med härlig julvärme.
Nu ska jag spendera julhelgen på jobbet och först på annandagen tar jag mig en välförtjänt Sam Adam's Winter Lager. Och till alla två tre läsare: Ha en fantastikt julafton!


The Christmas Tree Ship

5 cl Doorly's 6 years
1½ cl Frangelico
1 tsk lönnsirap
3 stänk Bar Keep Saffron Bitters
1 strimma apelsinskal

Rör allt, utom apelsinen, med is och sila över två stora isbitar i ett whiskyglas. Kläm ut oljorna ur skalet över drinken. Släng skalet.

(Eget recept.)

2015-12-20

Tiki Holiday Countdown: Lofoten Deadhead



Fjärde och sista advent för den här gången, gott folk, och sist ut i Tiki Holiday Countdown 2015 är ett möte mellan tikistruktur och julbord. 
Lofoten Deadhead hämtar inspiration från Viking Fog Cutter som finns med i Beachbum Berry Remixed, men ligger smakmässigt närmare en sorts avancerad Harvey Wallbanger. Eftersom att jag är en ovan akvavitdrickare hade jag väntat mig en utmaning att få dom distinkta, öhm, brödkryddorna att fungera i en longdrink. Men drinken blev faktiskt nästan bra på första försöket. Smakkombinationen verkade överraskande naturlig. Rom, apelsin, mandel och vanilj sticker ut, medan nubben ligger i bakgrunder och biter till först i eftersmaken.
That's it then. Tiki Holiday Countdown, mitt eget favoritmoment på bloggen, är över för i år. Jag börjar planera juldrinkarna i mitten av sommaren varje år, så nog fan finns det ett vemod i det. Men alldeles helt finito är det ändå inte. Vi återkommer med en uppesittardrink om ett par dagar.


Lofoten Deadhead

4 cl Havana Club 3 Años
3 cl Linie Christmas Edition Aquavit
3 cl apelsinjuice
2 cl orgeat
2 cl limejuice
1 cl sockerlag
1 tsk vaniljsyrup

Skaka med is och sila över krossad is i ett collinsglas.

(Eget recept.)


2015-12-16

Hang an Ornament



Det är dags den första av flera spin-offs på våran Tiki Holiday Countdown, för jag har ett för stort antal drinkidéer jag vill förverkliga under den korta veckan fram till julafton. Hang an Ornament är en säsongstvist på Corn 'n Oil och låt oss börja med den känsliga frågan här...
Captain Morgan?! Men Kraken då??!!!!11, frågar sig kännaren när det kommer till valet av en svart kryddad rom. Kraken är grym, men jag har den inte hemma och trots kaptenens tveksamma rykte är Captain Morgan Black Spiced överraskande god. Och den hör hemma i just den här drinken eftersom att profilen ligger närmare Cruzan Black Strap - som används i en äkta Corn 'n Oil - än vad Kraken gör. 
Idén om cranberry falernum kommer från excellenta Feu de Vie och precis som The Muse of Doom kommer jag inte återge något särskilt recept, utan låta dig, min hypotetiska läsare, använda din egen bästa falernum. Men vilket recept du än startar med så lär du komma till en punkt där du behöver sockerlag - och den byter du ut mot tranbärssyrup. Tänk på att sötman varierar beroende på vilket falernumrecept du utgår ifrån, eller om du använder köpt eller hemlagad tranbärssyrup, och mängden limejuice i drinken måste justeras därefter.


Hang an Ornament

6 cl Captain Morgan Black Spiced
2 cl cranberry falernum
1 cl limejuice
2 stänk Dr. Heather Duncan's Christmas Bitters

Bygg drinken i ett tumblerglas fylld med krossad is och rör om.

(Eget recept.)

2015-12-13

Tiki Holiday Countdown: Hot Tiger's Milk



Åh, ska vi baka?, kanske man tänker när man ser ingrediensuppsättningen till vår tredje adventsdrink. Men nej, även om komponenterna säkert skulle kunna utgöra en mäktig dessert så ska vi faktiskt dricka dom.
Don the Beachcomber's Hot Tiger's Milk är en heting som befinner sig i någonstans mellan hot buttered rum och en Piña Colada. Och det är en tvåstegsdrink, så vi tar oss direkt an den första etappen.

Tiger's Milk batter

3 cl Coco Lopez Cream of Coconut
2 tsk osaltat smör
2 tsk klöverhonung

Blanda i valfritt kärl och vispa till en krämig massa.

Blandningen räcker till tio drinkar. Och det är bra, för du kommer vilja ha fler av denna silkeslena tikivärmare.


Hot Tiger's Milk

5 cl kubansk guldrom
3 tsk Tiger's Milk batter
3 kryddnejlikor
en strimma apelsinskal
12 cl kokande vatten

Blanda rom, Tiger's Milk batter, kryddnejlikor och apelsinskal i en förvärmd mugg. Slå över kokande vatten och rör om ordentligt. 

(Recept från Sippin' Safari, Jeff Berry, 2007.)

2015-12-06

Tiki Holiday Countdown: Winter Daiquiri



Jag är ingen mästerfotograf, men jag har i alla fall lärt mig att vägra använda blixt eller tända en lampa när jag ska ta en drinkbild. Vid den här tiden på året börjar dock det goda fönsterljuset avta vid 13-tiden och är helt obefintligt två timmar senare. Att kasta i sig en daiquiri mellan kaffekopparna i morse var helt klart en annorlunda upplevelse.
Men det var en god daiquiri och inget man blev kalasfull på. Precis som förra veckans adventsdrink hittade jag den på Cocktail Virgin Slut-bloggen och precis som förra veckans adventsdrink kommer den från ett nummer av Imbibe - fast för två år sedan. Och precis som förra veckans adventdrink är den skapad av Mindy Kucan på Hane Pele i Portland.
Men där Nutty Like a Fruitcake var en julgran av smaker är Winter Daiquiri betydligt mer avskalad. Det är sött, surt, vanilj och kryddpeppar i en jämn balanserad massa. Receptet säger bara "lagrad rom" utan att ange något märke eller någon region. Därför valde jag Doorly's sexåring, som är ganska ny på Systembolagets hyllsortiment, för att testköra den. Resultatet blev verkligen lättdrucket och skulle kunna övertyga även den som annars är livrädd för bruna drinkar, men vill man ha lite mer klös i sin vinterdaiquiri kan man nog med fördel välja en demerara eller en torrare rom av den spanska skolan. Det tänker i alla fall jag göra när jag inte ska dricka den till frukost.


Winter Daiquiri

6 cl lagrad rom
3 cl limejuice
2 cl vaniljsyrup
1 cl pimento dram
1 stänk Angostura Bitters

Skaka med is och sila upp i ett kylt cocktailglas. Garnera med lime och kryddnejlikor.

(Recept från Cocktail Virgin Slut.)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...