2016-02-22

MxMo CVI: Spring Break // Pistachio Planter's



Hey, it's Mixology Monday! February's theme is "Spring Break", and looking out the window, that seems like eight million years away. Anyway, let out host, Joel DiPippa of the great Southern Ash blog, explain this idea deeper to you in his announcement post, but basically, it's about whatever spring break, or just spring, means to you. And to me, it means prepping the balcony for the (hopefully) bright times ahead. You know, the bamboo walls, the mint plants, the polyresin macaw and the 4ft pink flamingo... setting up our little tropical paradise for another unpredictable Swedish summer.

I like my spring drinks a little more lightweight than the full-blown tiki numbers we happily gulp for the rest of the season, so here's a Planter's Punch with a nutty twist that I started experimenting with last spring without nailing it. It's much better this time around.
Key ingredient here is a weird pistachio flavored rum sort of spirit, made from sugar beets, by Swedish Träkumla Rom. It's fun booze, but not really that good. It has an overwhelming oiliness to it and the flavor is really unsmooth. But in mixed drinks, it works well in small amounts, only hinting at the pistachio. Like in this one. And paired with pear juice, it actually ends up quite awesome.
I feel that the Pistachio Planter's has a familiar tiki structure with a robust rum base, refreshing fruit juices and underlaying spices, but it's not too heavy or dead-serious. And it's in a seasonal limbo with both the flavors of the winter behind and those of the summer to come. Perfect for, say, mid-April drinking.


Pistachio Planter's

1½ oz. dark Jamaican rum
½ oz Träkumla Altissima Pistage
¾ oz. demerara sugar syrup
½ oz. lime juice
½ oz. pear juice
¼ oz. Don's spices #2*
1 dash Barkeep Saffron Bitters

Shake with crushed ice and pour unstrained into a tall glass. Garnish with mint and shelled pistachio nuts.

*Don's spices #2: Equal parts pimento dram and vanilla syrup.

2016-02-14

My Small Love



Första mötet med en shrub är en märklig upplevelse. Vad är det egentligen?
En shrub behöver bara innehålla tre ingredienser: Vinäger, socker och valfri frukt eller bär. Den blir inte tillräckligt söt för att funka som syrup och inte heller syrlig nog att ersätta citrusjuice i en drink. Framför allt bidrar en shrub med en rejäl vinägersmak.
Plötsligt blir jag väldigt konservativ. Vinäger hör hemma på en sallad. Punkt. Och det är anledningen till att jag inte vågat mig på en shrubdrink förrän nu.
My Small Love är ett litet bubbelnummer för Alla hjärtans dag med en tranbärs- och douglasgrankryddad shrub från Shrub & Co som nyckelingrediens. Efter detta vet jag att vinäger har andra användningsområden än inläggningar och salladsdressing. Shrubben känns helt självklar tillsammans med gin och vermouth. Vinägern märks tydligt, men smakar friskt och precis lagom surt. 
Jag förutspår att shrubexperimenten kommer dugga tätt i vår.


My Small Love

4 cl gin
2 cl Shrub & Co Cranberry Douglas Fir 
2 cl Cinzano Rosé
2 cl citronjuice
6 cl mousserande rosévin

Skaka gin, shrub, vermouth och citron med is och dubbelsila ner i ett champagneglas. Fyll upp med mousserande rosévin och garnera med ett citronskal.

(Eget recept.)










2016-02-13

Jump Up and Kiss Me



Här i köket har vi ju som tradition att göra en drink för Alla hjärtans dag, men  till dom blott två Valentine's som passerat under bloggens existens har vi ännu inte lyckats presentera ett tikinummer som passar högtiden. Men om det finns en tikidrink som heter Jump Up and Kiss Me så hör den absolut hemma på Alla hjärtans dag-menyn.
Drinken, som egentligen är uppkallad efter en blomma, hittade jag i Jeff Berry's Potions of the Caribbean och ska enligt författaren funnits i ett reklamblad för Galliano på 60-talet. Och det låter inte orlimligt, för det är verkligen Galliano som spelar huvudrollen här.
Jag kan inte säga att jag har upptäckt en ny favoritdrink. Dels är jag inte superglad i drinkar som mixas lääänge, men framför allt har jag svårt för cocktails som främst handlar om socker. Här gillar jag mötet mellan Galliano och ananas, men sötman är verkligen tung och faller mig inte riktigt i smaken.
Men Jump Up and Kiss Me är trevlig för ögat och vi har alla ett par såna vänner, eller kanske en egen Valentine, som vill sina drinkar söta, lagom komplexa och inte för spritiga. Då är detta en perfekt bjuddrink medan du själv sippar på en Zombie.


Jump Up and Kiss Me

4 cl gyllene Barbadosrom
4 cl Galliano
4 cl ananasjuice
1 cl Apricot Brandy
1 cl citronjuice
1 äggvita

Mixa med 2 dl krossad is på hög hastighet i 45 sekunder och häll upp i en stor cognacskupa.

(Recept från Potions of the Caribbean,, Jeff Berry, 2013.)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...